16.2.2 Opiskelijan ammatillinen kehittyminen

Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelija nähdään aktiivisena ja tavoitetietoisena oppijana, ulkomaailmaa ja omaa minää koskevan tiedon etsijänä, joka havainnoi hoitotyön ympäristöä valikoiden ja tulkiten. Opiskelija rakentaa ja jäsentää kuvaa hoitamisen maailmasta odotustensa, kokemustensa ja vastaanottamansa palautteen myötä. Hän integroi omalla persoonallisella tavallaan etsimiään ja löytämiään tiedonlajeja hoitotyön eri oppimisympäristöissä. Hän kehittää ongelmaratkaisutaitojaan ja valmiuksiaan tehdä eettisiä arvovalintoja tulevana sairaanhoitajana ja terveydenhoitajana.

Opiskelu vaatii vastuullisuutta ja täysipainoista paneutumista opintoihin. Menestyksellinen opiskelu edellyttää sitoutumista oppimissuunnitelman mukaiseen säännölliseen työskentelyyn. Opiskelija suunnittelee, valitsee, tekee päätöksiä ja arvioi omaa oppimistaan opetussuunnitelman suuntaisesti. Sosiaalisella vuorovaikutuksella on oppimisessa keskeinen rooli. Opetuksessa korostuu yhteistoiminnallinen oppiminen. Menetelminä käytetään mm. seminaareja, ryhmissä työskentelyä, projektityöskentelyä, portfoliota, laborointeja, harjoittelua ja luentoja. Harjoittelu toteutuu Suomessa ja ulkomailla sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa, vapaaehtoistoiminnassa ja niihin liittyvissä projekteissa. Opettaja toimii opiskelijan ammatillisen kasvun ohjaajana ja tukijana.

Terveysalan koulutusohjelman keskeinen tiedonala on hoitotiede, joka perustuu tietoon ihmisestä, terveydestä, ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta sekä hoitotyön toiminnoista. Ihminen nähdään osana perhettä ja yhteisöä omassa kulttuurissaan. Terveys käsitetään yksilön, perheen ja yhteisön voimavarana, joka heillä on sairastumisestaan tai vammautumisestaan huolimatta. Yksilöä, perhettä ja yhteisöä auttava hoitotyö on luonteeltaan terveyttä edistävää, sairautta ehkäisevää sekä korjaavaa, kuntouttavaa ja tukevaa. Hoitotyön oppimista tukee tutkittu monitieteellinen tietoperusta.

Opiskelun alkuvaiheessa opiskelija rakentaa hoitotyön tieteellistä tietoperustaa, joka koostuu keskeisistä käsitteistä ja niiden välisistä suhteista. Opintojen edetessä opiskelija syventää hoitotyön teoreettista hallintaa ja arvo-osaamistaan. Hän soveltaa teoreettista tietoa käytännön hoitotyön tilanteisiin, harjoittaa erilaisia hoitotyön taitoja sekä myös syventää kykyään arvioida ja kehittää hoitotyötä.


Takaisin sisällysluetteloon