14.1.1 Koulutusohjelman tavoite
Koulutusohjelma rakentuu luonnonvara-alan biologisten, sosiaalisten, teknisten ja taloudellisten prosessien tiedolliselle ja käytännön osaamiselle. Koulutusohjelma lisää valmiuksia kehittää ympäristöystävällisiä ja kestäviä tuotantotapoja. Siinä paneudutaan mm. luonnon ja maiseman monimuotoisuuden säilyttämiseen ja hoitoon.

Uusmaalaiselle maisemalle on tyypillistä kaupungin ja maaseudun välinen vuorovaikutus ja maiseman avaruus: peltoaukeamat ja taajamat tuuheiden metsävyöhykkeiden, järvien ja asutusalueiden välissä. Maatalous on vuosisatojen kuluessa synnyttänyt perinnebiotooppeja, jotka eliöstöltään poikkeavat suurestikin luonnon ekosysteemeistä. Maiseman hoidolla sekä perinnebiotooppien ja luonnon monimuotoisuuden edistämisellä ja suojelulla pidetään yllä perinnemaisemia ja avoimia peltomaisemia sekä estetään maisemallisesti tärkeiden alueiden pensastumista ja metsittymistä, ja autetaan luontotyyppien ja uhanalaisten lajistojen ja elinympäristöjen säilymistä.
Koulutusohjelman ammattiopinnoissa painotetaan biologian, ympäristöalan sekä maatila- ja ympäristötalouden ja hallinnon osaamista. Opintoihin kuuluu myös maa- ja metsätalouden opintoja. Opintoja voi täydentää esimerkiksi syventämällä biologian, ympäristönsuojelun tai muiden maaseutuelinkeinojen osaamista. Opintoja voi halutessaan suunnata myös kaupunkiympäristö-painotteiseksi. Opintoihin liittyy harjoittelua, jolla vahvistetaan maatalouden ja ympäristöalan perus- ja erikoistaitojen osaamista ja muita työelämän vaatimia taitoja.

Työelämän asettamia keskeisiä vaatimuksia ovat omatoiminen tiedon hankinta, laaja-alainen kokonaisuuksien hallinta, kyky toimia kansainvälisissä tehtävissä, kommunikaatiotaito, sosiaaliset valmiudet, luova ajattelu sekä oman alan erityisosaaminen.


Takaisin sisällysluetteloon