|
|
15.3.5.1 MP20 RAVITSEMISPALVELUALAN PERUSTEET 10,5 OP |
Opintokokonaisuuden tavoite
Opiskelija luo perustaa ravitsemispalvelualan asiantuntijaksi kehittymiselleen hahmottamalla alan toimintaympäristökokonaisuutta, sen laajuutta ja merkitystä sekä alan tulevaisuusnäkymiä. Opiskelija tiedostaa, että ruoan ravitsemuksellinen ja hygieeninen turvallisuus ja niihin liittyvien velvoitteiden hallinta ovat keskeinen osa alan kannattavaa toimintaa ja asiantuntijuutta.
|
|
|
MP2003 Ravitsemispalvelujen toimintaympäristö 3 op |
Tavoite ja sisältö ravitsemispalvelualan merkitys ja tulevaisuus ravitsemispalvelualan elintarvike- ja ruokatuotanto keskeisiä käsitteitä
Opiskelija tutustuu ravitsemispalvelualan yhteiskunnalliseen, kansantaloudelliseen, kulttuuriseen, kansanterveydelliseen ja ihmisten hyvinvointia edistävään merkitykseen. Opiskelija muodostaa kokonaiskuvaa alan kansallisista ja kansainvälisistä tulevaisuusnäkymistä ja -klustereista. Opiskelija tutustuu ravitsemispalvelualan toimintaympäristöön sekä alan organisaatioihin.
Opiskelija hahmottaa kansallisen ja kansainvälisen elintarvikeketjukokonaisuuden ja sen merkityksen sekä osaamishaasteet ravitsemispalvelualalla. Opiskelija tietää alan keskeiset ruokatuotantojärjestelmät ja tuottajatahot sekä niiden verkottumistarpeet.
Opiskelija ymmärtää erilaisten asiakassegmenttien palvelutarpeita ja palvelujen vaihtoehtoisia tuottamismahdollisuuksia. Opiskelija tiedostaa toimialan tarjoamat mahdollisuudet erilaiseen yrittäjyyteen. Opiskelija osaa hakea alan kehittämis- ja tutkimustietoa.
|
|
|
MP2004 Ruokavalinnat ja ruoan turvallisuus ravitsemispalvelujen lähtökohtana 7,5 op |
Tavoite ja sisältö terveyttä edistävät ruokavalinnat ja suositukset ravintofysiologia elintarviketuotantoon ja ravitsemispalvelujen tuottamiseen liittyvä keskeinen lainsäädäntö
Opiskelija ymmärtää ravitsemispalveluiden ravitsemuksellisen laadun olevan osa ruoan turvallisuutta ja ruokatuotannolta edellytettävää omavalvontaa sekä asiakastyytyväisyyttä. Opiskelija perehtyy ravitsemuksen peruskäsitteisiin, ravitsemussuosituksiin ja terveyttä edistävien ruokavalintojen merkitykseen sekä ymmärtää ravinnon hyväksikäytön anatomiset ja fysiologiset perusteet. Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen merkityksen terveyden edistämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Opiskelija perehtyy ruoan ravintosisältöön ja ymmärtää sen merkityksen ihmisen terveydelle. Opiskelija osaa arvioida ihmisen energian tarpeen muuttuvissa tilanteissa ja tietää, miten tarve toteutuu erilaisin ruokavalinnoin. Opiskelija tutustuu erilaisiin ravintokäyttäytymisen seurantamenetelmiin ja tietoteknologian hyödyntämismahdollisuuksiin tulosten analysoinnissa. Opiskelija on selvillä ravitsemuksen tämän hetken tutkimus- ja kehittämistrendeistä sekä keskeisistä tiedon lähteistä.
Opiskelijalla on kokonaiskuva Suomessa ja ulkomailla tuotetuista elintarvikkeista, elintarvikkeiden tuotantoketjuista ja -prosesseista sekä niihin liittyvästä EU:n direktiiveihin perustuvasta elintarvikelainsäädännöstä.
Opiskelija perehtyy ravitsemispalvelujen tuottamista koskevaan elintarvikelainsäädäntöön ja omavalvontaan liittyviin määräyksiin. Opiskelija perehtyy elintarvikehygienian keskeisiin mikrobiologian käsitteisiin ja ilmiöihin sekä niiden välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Opiskelija tiedostaa hygieenisen työskentelyn merkityksen keskeisenä ruoan turvallisuutta takaavana tekijänä.
Opiskelija tuntee ravitsemispalveluihin liittyvän alkoholiasioita säätelevän lainsäädännön. Hän tiedostaa alkoholijuomien anniskeluun liittyvän omavalvonnan merkityksen. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa anniskelupassi. Opiskelija tuntee tupakkalainsäädännön ja sen edellyttämän omavalvonnan velvoitteet.
|
|