15.3.5.2 MP21RAVITSEMISPALVELUJEN PALVELUPROSESSIT 30 op
Opintokokonaisuuden tavoite

Opiskelija osaa vastuullisesti suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää ruokapalvelun prosesseja erilaisissa ravitsemispalvelualan toimintaympäristöissä ja erilaisille asiakassegmenteille. Opiskelija hallitsee keskeisen kansainvälisen käsitteistön ja osaa käyttää alan kansallisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia hyödyksi.
 
MP2402 Ravitsemispalveluprosessin osatekijät 6 op
Tavoite ja sisältö
 asiakkuus
 ravitsemispalvelun laatutekijät
 elintarvikehankinta
 elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvät kemiallis-fysikaaliset ilmiöt

Opiskelija tiedostaa asiakkuuden merkityksen ja sen, että palvelun lähtökohtana ovat asiakkaan tarpeet, odotukset ja toiveet. Hän oppii tunnistamaan ja ottamaan huomioon ne ravitsemispalveluja tuottaessaan ja asiakassuhteita rakentaessaan.

Opiskelija ymmärtää, mikä merkitys palveluprosessilla, henkilöstöllä, ympäristöllä ja taloudella on ravitsemispalvelun laatutekijöinä. Opiskelija tiedostaa laatutekijöiden keskeiset sisällöt ja kehittämishaasteet.

Opiskelija perehtyy eri keittiötyyppeihin ja ruokatuotantojärjestelmiin soveltuvaan elintarvikkeiden osto- ja hankintalogistiikkaan, elintarvikkeiden säilytykseen ja varastointiin sekä tuotantoon liittyvään tieto- ja laiteteknologiaan ja elinkaariajatteluun.

Opiskelija tutustuu elintarvikkeiden koostumuksen ja ruokatuotannon kannalta keskeisiin fysikaalis-kemiallisiin ja mikrobiologisiin käsitteisiin ja ilmiöihin.
 
MP2101 Ravitsemispalvelujen ruoka- ja tapakulttuurinen perusta 4,5 op
Tavoite ja sisältö
 kansallinen ja kansainvälinen ruoka-, juoma- ja tapakulttuuri
 ruoka- ja tapakulttuuri osana ravitsemispalveluprosessia
Opiskelija ymmärtää historian ja kulttuurin vaikutukset ruoka-, juoma- ja tapakulttuuriin. Opiskelija tutustuu suomalaiseen ja kansainväliseen ruokaperinteeseen sekä ymmärtää niiden merkityksen nykyisissä ruoka- ja tapakulttuureissa. Opiskelija tiedostaa ruokakulttuurien nykysuuntauksia sekä niiden taustatekijöitä.
Opiskelija omaksuu ruokakulttuureihin liittyvät käytänteet ja tavat sekä ymmärtää niiden merkityksen ravitsemispalvelussa ja asiakastilaisuuksien järjestämisessä.
Opiskelija hankkii valmiuksia hyödyntää ja kehittää kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuriperinnettä nykypäivän ravitsemispalveluissa.
 
MP2102 Erilaisten ihmisryhmien ravitsemus ja ruokavalinnat 6 op
Tavoite ja sisältö
 ravitsemuspolitiikka
 ravitsemussuositukset
 erityisruokavaliot
Opiskelija ymmärtää ravitsemuspolitiikan tavoitteet ja merkityksen kansanravitsemuksen kehittymisessä ja kehittämisessä. Opiskelija oppii ruokakulttuuriin, ravintokäyttäytymiseen ja ruoanvalintaan vaikuttavia erilaisia taustatekijöitä. Opiskelija perehtyy erilaisten ihmisryhmien – eri ikäiset, etniseltä ja eettiseltä ryhmältään erilaiset ihmiset – ravitsemussuosituksiin sekä ravitsemuksellisiin erityispiirteisiin ja yleisimpiin erityisruokavalioihin. Opiskelija oppii ravitsemukseen ja erityisruokavalioihin liittyvän keskeisen vieraskielisen sanaston.
Opiskelija tutustuu ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia sekä ravintokäyttäytymistä selvittäviin tutkimuksiin. Opiskelija ymmärtää terveysvaikutteisten ja luomuelintarvikkeiden ravitsemuksellisen ja terveydellisen merkityksen ruokavalion osana. Opiskelija soveltaa tietojaan tutkivalla ja kehittävällä otteella toteuttaessaan erilaisia ravitsemis- ja neuvontapalveluja aidossa toimintaympäristössä.
 
MP2103 Ravitsemispalveluprosessin suunnittelu, toteuttaminen ja toiminnanohjaus 13,5 op
Tavoite ja sisältö
 ravitsemispalveluprosessi
 omavalvonta ja elintarvikehygienia
 ruokalistan suunnittelu
 työturvallisuus ja ergonomia

Opiskelija harjaantuu suunnittelemaan, toteuttamaan, johtamaan ja kehittämään ravitsemispalveluprosesseja erilaisten ammattikeittiöiden toimintavaatimusten ja erilaisten asiakasryhmien ja -tilaisuuksien tarpeiden mukaan. Opiskelija kykenee ottamaan huomioon kustannustehokkuuden, kestävän kehityksen periaatteet sekä lainsäädännön ja ravitsemussuositusten edellyttämät vaatimukset ja erilaisten ruokakulttuurien tarjoamat mahdollisuudet.

Opiskelija ymmärtää, että hyvä asiakaspalvelu on ravitsemispalvelun ydintoiminto. Hän tiedostaa myös sekä yksittäisen asiakkaan että eri asiakasryhmien erilaiset tarpeet ja odotukset sekä hallitsee laadukkaan asiakaspalvelun tuottamisen ja johtamisen.

Ravitsemispalveluja tuottaessaan ja johtaessaan opiskelija mieltää, että ravitsemispalveluprosessin toteuttaminen edellyttää henkilöstön osaamista, perehtyneisyyttä ja saumatonta yhteistyötä ja hän kehittää yhteistyötaitojaan tiimeissä toimien. Opiskelija ymmärtää, että jokainen työntekijä on omalta osaltaan luomassa hyvää työilmapiiriä.

Opiskelija hallitsee ravitsemispalvelualalla vaadittavat elintarvikehygieniavaatimukset ja omavalvonnan suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin. Opiskelija osoittaa hygieniaosaamisensa suorittamalla hygieniapassin. Opiskelija harjaantuu käyttämään alan tieto- ja laiteteknologiaa tehokkaasti ravitsemispalvelujen suunnittelussa ja tuottamisessa. Opiskelija tiedostaa työn kuormittavuustekijät ja osaa käyttää ergonomisesti oikeita työmenetelmiä sekä ohjaamaan muita.

Opiskelija syventää tietojaan ruokalistasuunnittelusta ja osaa käyttää ravitsemispalvelualan sovellusohjelmia itsenäisesti suunnitellessaan ruokalistoja erilaisille asiakasryhmille. Opiskelija osaa raaka-aineiden tarve- ja katelaskennan, hinnoittelun ja ravintoarvojen laskennan. Opiskelija ymmärtää hyvin suunnitellun ruokalistan merkityksen ruokalistan toteutettavuuden, kustannuslaskennan ja ruokapalvelun kannattavuuden sekä ravitsemuksen kannalta. Opiskelija osaa tehdä menulistat kieli- ja ulkoasultaan markkinointikelpoiseksi.

Opiskelija oppii suosittelemaan ja valitsemaan sopivat juomat erilaisiin käyttöyhteyksiin. Opiskelija tuntee tavallisimmat kansalliset ja kansainväliset juomasekoitukset.



Takaisin sisällysluetteloon