16.5.3.6 SS21 IHMINEN YHTEISÖN JA YHTEISKUNNAN JÄSENENÄ 12 -18 op
Opintokokonaisuuden tavoite
Opiskelija ymmärtää sosiaalialan ammattityön kannalta keskeisiä ilmiöitä yhteiskunnassa. Opiskelija jäsentää yhteiskunnan ja sosiaalialan kehitykseen vaikuttavia tekijöitä sekä yhteisön ja yhteiskunnan toimintaperiaatteita.
Opiskelija kykenee arviomaan ihmisen toiminnan vaikutuksia ja ulkoisia ehtoja, myös ekologisesta ja globaalista näkökulmasta.
 
SS2100 Suomalaisen yhteiskunnan ja elämäntavan muutos 6 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija ymmärtää suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin muutosprosesseja ja yhteiskunnan muuttumisen yhä moniarvoisemmaksi ja monikulttuurisemmaksi. Hän tuntee kansantalouden, sosiaalipolitiikan ja hyvinvoinnin väliset kytkennät, sekä yhteiskunta- ja terveystieteellistä käsitteistöä, jonka avulla hän pystyy tulkitsemaan yhteiskunnallista ja siihen liittyvää elämäntavan muutosta. Opiskelija ymmärtää sosiaalialan työn ja ammatin kehityksen osana laajempaa yhteiskunnallista muutosta.
 
SS2101 Hyvinvointi sosiaalialan työn tavoitteena 6 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija ymmärtää hyvinvoinnin moniulotteisuuden sekä sosiaalisten ongelmien monikerroksisuuden yksilö-, perhe-, ryhmä-, yhteisö- sekä yhteiskuntatasolla ja niiden keskinäisen riippuvuuden. Hän tunnistaa hyvän elämän elementtejä ja hyvinvointia tukevia toimintoja sekä syrjäytymistä ja huono-osaisuutta aiheuttavia yksilöllisiä, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia prosesseja. Opiskelija perehtyy eri sosiaaliturvan muotoihin ja niiden käytännön järjestämistapoihin sekä hyvinvointivaltion arvoperustaan.
 
SS2130 Sosiaali- ja terveysalan lainsäädäntö 1,5 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija perehtyy sosiaali- ja terveysalan toimintaa ohjaavaan keskeiseen lainsäädäntöön.
 
SS2150 Toimijana yhteisössä 6 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija tutustuu erilaisiin yhteisöihin ja hahmottaa verkostotyötä paikallisyhteisöissä. Opiskelija perehtyy yhteisön voimavaroihin ja niiden tukemiseen osallistuvien toimintojen avulla. Teemoina osallisuus, liittyminen ja syrjäytyminen yhteisöissä, kulttuurinen identiteetti, monikulttuurisuus, yhteinen maapallomme, toiminnallisuus ja osallistuminen osana yhteisötyötä.
Opintojakson aikana suunnitellaan ja toteutetaan yhteisöprojekti yhteisön tarpeiden mukaan.


Takaisin sisällysluetteloon