17.2.5.2 HS12 TURVALLISUUSALAN KÄYTÄNNÖLLISET JA TEOREETTISET PERUSTEET 22,5 OP
Opintokokonaisuuden tavoite
Opiskelija hankkii monipuolisen näkemyksen turvallisuusalasta ja sen ammateista. Hän tuntee yhteiskunnan tarjoamat turvallisuuspalvelut, tietää yhteiskunnan vaatimat turvallisuustoimenpiteet yrityksiltä ja organisaatioilta ja tietää niitä täydentävien omaehtoisten turvallisuustoimenpiteiden merkityksen yrityksen ja organisaation toiminnalle ja sen jatkuvuudelle. Opiskelija tutustuu erilaisiin riski- ja turvallisuusanalyyseihin, turvallisuussuunnitelmiin ja riskienhallintaan.
 
HS1205 Ammatillinen kasvu turvallisuusalalla 4,5 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija perehtyy turvallisuusalan asiantuntijuuden kehittymiseen, oppimiseen prosessina ja luo perustan elinikäiselle oppimiselle. Hän perehtyy toimialan historiaan, arvoperustaan, kansainvälisyyteen, tulevaisuusvisioihin ja toimintakulttuuriin. Hän oppii seuraamaan ja arvioimaan toimintaympäristössä tapahtuvia kehityssuuntia sekä ymmärtää näiden vaikutuksen organisaation toimintatapoihin ja asiantuntijan osaamisen vaatimuksiin. Opiskelija tutustuu alan tutkimus- ja kehittämistoimintaan ja luo käsityksen asiakaslähtöisyydestä, sisäisestä yrittäjyydestä ja toiminnan laadusta työelämässä. Opiskelijalle syntyy näkemys asiantuntijaksi kehittymisestä ja omasta kasvustaan asiantuntijaksi.

Suoritustapa Esseen laatiminen

Kirjallisuus
Ruohotie, P.2000. Oppiminen ja ammatillinen kasvu. Helsinki:WSOY

Arviointi K (5) - T (1), hylätty
 
HS1203 Kehittyvä turvallisuusala 6 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija luo perustan kokonaisvaltaiselle turvallisuusajattelulle, ammatilliselle identiteetilleen ja turvallisuusjohtajuuteen kasvamiselle. Hän tutustuu kehittyvän turvallisuusalan erilaisiin toimintaympäristöihin ja muodostaa yleiskuvan tehtäväalueen asemasta ja merkityksestä yhteiskunnassa. Hän mieltää, että turvallisuusasiat eivät ole erillään muusta yrityksen tai organisaation toiminnasta, vaan ne saavat sisältönsä ja merkityksensä yrityksen omistajien, yritysjohdon, asiakkaiden ja muiden tärkeiden sidosryhmien liike- tai muulle toiminnalle tai palveluille asettamista tavoitteista. Opiskelija tutustuu erilaisten organisaatioiden käytännön turvallisuustyöhön ja riskienhallintaan, jolla ennalta ehkäistään onnettomuus- ja vaaratilanteita, vahinkoja ja rikollista toimintaa sekä luodaan toimintavalmiuksia näiden tilanteiden varalta. Hän perehtyy turvallisuusalan perustoimintoihin sisäisen palvelun, asiakaspalvelun ja markkinoinnin näkökulmasta. Opiskelija kehittää itsetuntemustaan ja vuorovaikutustaitojaan ryhmässä työskennellen.

Suoritustapa Luennot, oppimistehtävät, oppimispäiväkirja, viranomaisvierailuja, tentti/loppuessee

Kirjallisuus
Niemelä, P., & Lahikainen, A. 2000. Inhimillinen turvallisuus. Osuuskunta Vastapaino

Arviointi K (5) - T (1), hylätty

 
HS1201 Riskit ja turvallisuus 6 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija oppii tarkastelemaan turvallisuutta osana jatkuvasti muuttuvaa toimintaympäristöä. Hän ymmärtää uhkien ja riskien jatkuvan seurannan merkityksen turvallisuussuunnittelun ja kehittämisen perustana. Opiskelija tutustuu turvallisuuden perusteisiin sekä ymmärtää kulttuuristen ja yhteiskuntapoliittisten tekijöiden vaikutuksen turvallisuuteen sekä riskien syntyyn, niiden tunnistamiseen ja arviointiin. Hän mieltää, että jokainen yritys tai organisaatio on yksilöllinen ja sen on itse määritettävä omat turvallisuustarpeensa. Hän pystyy arviomaan turvallisuusalan eettisiä kysymyksiä omassa ja yrityksen toiminnassa. Opiskelija perehtyy erilisiin riski- ja turvallisuusanalyyseihin ja riskienhallintamenetelmiin sekä osaa soveltaa niitä käytäntöön.

Suoritustapa Luennot, oppimistehtävät, projektitehtävät, essee, tentti

Kirjallisuus
Berg, K. 1996. Yrityksen riskinhallinta. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Suominen, A. 2000. Riskienhallinta. Vantaa: Tummavuoren Kirjapaino Oy.

Arviointi K (5) - T (1), hylätty
 
HS1202 Turvallisuusalan säädökset ja normit 6 op
Tavoite ja sisältö
Opiskelija tuntee keskeisen turvallisuusalaa koskevan lainsäädännön ja turvallisuushallinnon perusteet. Hän tutustuu alakohtaisiin turvallisuutta koskeviin säädöksiin ja määräyksiin sekä ymmärtää niiden merkityksen kokonaisvaltaisessa turvallisuustoiminnassa ja -suunnittelussa. Hän hallitsee rikosturvallisuuteen liittyvät toimenpiteet yrityksessä ja organisaatiossa.

Suoritustapa Luennot, oppimistehtävät, projektitehtävät, tentti/loppuessee

Kirjallisuus
Kivelä, H.& Nordell, R. 1999. Yrittäjän oikeutta. Porvoo: WSOY.

Arviointi K (5) - T (1), hylätty


Takaisin sisällysluetteloon