17.2.1 TURVALLISUUSALAN KOULUTUSOHJELMAN TAVOITTEET
Turvallisuusala ja -kulttuuri ovat yhteiskunnassamme vielä nuoria. Niiden keskeinen sisältö ja käsitteistö ovat vasta muotoutumassa. Alan kehittyminen edellyttää kokonaisvaltaisen turvallisuusajattelun keskeisten käsitteiden ja alueiden määrittelemistä ja tutkimista. Alan ammattitaidon kvalifikaatiot tulee määritellä yhteistyössä työelämän kanssa. Käytännön ammatillisten tietojen ja taitojen ohella keskeisiä kvalifikaatioita ovat palveluasenne ja vuorovaikutuksen hallinta.

Turvallisuus ammattialana on jatkuvassa vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan ja siinä toimivien organisaatioiden kanssa palvellen eri tahojen tarpeita yhteiskunnallisesti kestävältä pohjalta. Kokonaisvaltainen yritysturvallisuus sisältää organisaatioiden turvallisuusasioiden strategiseen suunnitteluun, ohjaamiseen, kehittämiseen ja toimeenpanoon liittyviä toimintoja. Kokonaisvaltaisen turvallisuusajattelun lähtökohtina ovat organisaatioiden toiminta-ajatuksen toteuttaminen, yhteiskunnan asettamien velvoitteiden täyttäminen ja yhteisön arvojen kunnioittaminen. Turvallisuuspalvelut ja niiden suunnittelu, ohjaaminen ja kehittäminen ovat osa organisaatioiden tukitoimintoja ja perustuvat palveluajatukselle.

Turvallisuusalan koulutusohjelman ammatillinen tehtäväalue muodostuu niistä turvallisuusalan toiminnoista, jotka jäävät viranomaistahojen järjestämien turvallisuuspalveluiden ulkopuolelle ja joista organisaation on toimintansa jatkuvuuden turvaamiseksi itse huolehdittava. Tällä turvallisuustoiminnalla tarkoitetaan turvallisuusasioiden kokonaishallintaa, jolla tuetaan yrityksen, laitoksen tai organisaation toimintatavoitteita ja pyritään takaamaan lailliset toimintaedellytykset sekä tuotannon, toiminnan ja palveluiden häiriöttömyys ja jatkuvuus kaikissa olosuhteissa. Lisäksi turvallisuustoimenpiteillä suojataan organisaation henkilöstöä, omaisuutta, yrityksen ja asiakkaiden tietoja sekä ympäristöä vahingoilta, onnettomuuksilta ja rikoksilta.

Ammatillisen osaamisen ydinalue on turvallisuustoiminnan kokonaishallinta, johon kuuluu lakisääteisten toimintojen lisäksi omaehtoista ja yrityksen tai organisaation liike- tai toimintatavoitteita tukevaa turvallisuustoimintaa. Turvallisuusjohtamisessa toiminnan organisointi ja riskienhallinnan toimenpiteet sisältyvät turvallisuuden kaikille osa-alueille. Turvallisuusalan tehtäväkentät edellyttävät myös riittävää liiketoiminnan tuntemusta.

Turvallisuusalan koulutusohjelman suorittaneet toimivat yrityksissä sekä muissa organisaatioissa riskienhallintatehtävissä, yritysturvallisuuden tai sen eri osa-alueiden asiantuntijoina tai itsenäisinä turvallisuusalan yrittäjinä. Heidän toimenkuvansa muodostuu turvallisuuspalveluiden suunnittelu-, kehittämis-, ohjaus-, toteutus- ja johtamistehtävistä. Opiskelijat voivat suuntautua omalle ammatillisen osaamisensa erityisalueelle vaihtoehtoisten ammattiopintojen ja vapaasti valittavien opintojen kautta.



Takaisin sisällysluetteloon