8 LAUREAN YHTEINEN KIELIOHJELMA
 
 
 
8.1 Kieliopintojen tavoitteet
 
 
Kansainvälistyvillä työmarkkinoilla tarvitaan vankkaa ja monipuolista kielitaitoa. Laurean kieliopinnot tarjoavat opiskelijalle välineet toimivaan kielitaitoon, jonka avulla hän pystyy jäsentämään todellisuutta ja toimimaan muuttuvissa olosuhteissa.

Kieliopintojen tavoitteet ovat samat sekä nuorisoasteella että aikuiskoulutuksessa. Yhteiset minimitavoitteet ovat seuraavat:

opiskelija selviytyy alansa asiakaspalvelutilanteista
opiskelija pystyy käyttämään oman alansa terminologiaa.

Laurean kieliopinnoilla opiskelija saa valmiuden:

ylläpitää ja kehittää omaa kielitaitoaan
toimia oman koulutusalansa työtehtävissä vieraalla kielellä
seurata oman alansa kehitystä vieraalla kielellä
ottaa huomioon kulttuurierot omassa toiminnassaan.
Minimitavoitteisiin pääsemiseksi on kaikille aloille määritelty yhteinen vähimmäismäärä opintoviikkoja:

toinen kotimainen kieli 3-9 op
vieras kieli 3-10,5 op
vieras kieli tai toinen kotimainen kieli integroituna substanssiaineeseen 3-6 op.

Edellä esitettyjä minimiopintoviikkomääriä tukee strateginen linjaus Laurea-ammattikorkeakoulusta monikulttuurisena, kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, jonka opiskelijat toimivat eri kielialueilla ja kulttuureissa sekä opiskeluaikanaan että myöhemmin työelämässä. Vaaditut minimiopintoviikkomäärät vaihtelevat koulutusalakohtaisesti. Pakolliset kieliopinnot suoritetaan omalla koulutusalalla. Tutkintoon sisältyvien ruotsin kielen opintojen hyväksytty suorittaminen on osoitus sellaisesta kielitaidosta, joka vaaditaan korkeakoulututkintoa edellyttävään virkaan kaksikielisellä virka-alueella. Arvosanat 1–3 vastaavat valtionhallinnon kielitutkinnon tasoa tyydyttävä ja arvosanat 4–5 vastaavat tasoa hyvä.




 
8.2 Lähtötasotestit ja valmentavat opinnot
 
 
Kaikki aloittavat opiskelijat suorittavat ruotsin ja englannin kielen lähtötasotestit, jos nämä kielet sisältyvät ammattikorkeakouluopintojen edellytyksenä olevaan aiempaan tutkintotodistukseen tai opiskelijat ovat saaneet ko. kielten opetusta aikaisemmin. Lähtötasotesti on kaikilla koulutusaloilla samanlainen ja siihen osallistutaan vain kerran. Alan vaihto Laurean sisällä ei edellytä uutta testiä. Testin avulla varmennetaan opiskelijan valmiudet kieliopintojen aloittamiseksi. Jos opiskelija ei suoriudu lähtötasotestistä hyväksyttävästi, hän osallistuu valmentaviin opintoihin. Kieliopintojen suositeltava suorittamisjärjestys on lähtötasotestit, valmentavat ja varsinaiset kieliopinnot.

YY7134 Valmentavat opinnot, ruotsin kieli 1,5 op
Opiskelija harjoittaa viestintätaitojaan ruotsin kielessä kehittääkseen valmiuksiaan osallistua ruotsin kielen varsinaisiin opintoihin. Opintojaksolla harjoitellaan kielioppia ja sanastoa. Arviointi: K (5) - T (1), hylätty.

YY7135 Valmentavat opinnot, ruotsin kieli 3 op
Opiskelija harjoittaa viestintätaitojaan ruotsin kielessä kehittääkseen valmiuksiaan osallistua ruotsin kielen varsinaisiin opintoihin. Opintojaksolla harjoitellaan kielioppia ja sanastoa. Arviointi: K (5) - T (1), hylätty.

YY7136 Valmentavat opinnot, englannin kieli 1,5 op
Opiskelija harjoittaa viestintätaitojaan englannin kielessä kehittääkseen valmiuksiaan osallistua englannin kielen varsinaisiin opintoihin. Opintojaksolla harjoitellaan kielioppia ja sanastoa. Arviointi: K (5) - T (1), hylätty.

YY7137 Valmentavat opinnot, englannin kieli 3 op
Opiskelija harjoittaa viestintätaitojaan englannin kielessä kehittääkseen valmiuksiaan osallistua englannin kielen varsinaisiin opintoihin. Opintojaksolla harjoitellaan kielioppia ja sanastoa. Arviointi: K (5) - T (1), hylätty.

Opiskelija osallistuu valmentavien opintojen jälkeen tenttiin. Hylätyn tentin voi uusia kahdesti. Jos opiskelija ei vieläkään suoriudu tentistä, hän osallistuu uudestaan valmentaviin opintoihin. Suoritettuaan valmentavat opinnot hyväksyttävästi opiskelija saa opintopisteitä luettavaksi vapaasti valittaviin tai vaihtoehtoisiin opintoihin.





 
8.3 Muiden kielten tarjonta
 
 
Laurea tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden opiskella muita vieraita kieliä, joita ovat ranska, saksa, venäjä, espanja, italia, portugali, japani, viro ja latvia. Kielet on valittu Laurean kansainvälisyysstrategian mukaisesti, ja ne kytkeytyvät maamme elinkeinoelämän kannalta keskeisiin alueisiin. Näiden kielten opetusta järjestetään keskitetysti muutamissa toimipisteissä. Tarjontaa kannattaa seurata Laurean www-sivuilta instituutti- ja periodikohtaisesta opintojaksotarjonnasta: www.laurea.fi > Opiskelu > Opetus > Kieliopinnot. Kts. myös verkko-opintotarjonta.

Yllä mainittujen kielten opetussuunnitelma rakentuu neljästä kokonaisuudesta. Perustaso eli alkeistaso on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät ole opiskelleet ko. kieltä aikaisemmin. Perustaso soveltuu kaikkien alojen opiskelijoille. Jatkotasoilla tutustutaan vähitellen työelämän kielenkäyttötilanteisiin ja ne soveltuvat ko. kieltä aiemmin opiskelleille.

Perustaso (4,5 op)
Opiskelija oppii kertomaan itsestään ja ympäristöstään sekä selviytyy tavanomaisista viestintätilanteista. Hän osaa kirjoittaa yksinkertaisia viestejä ja perehtyy kieliopin ydinkohtiin. Lisäksi hän tutustuu kielialueen kulttuureihin ja motivoituu kehittämään kielitaitoaan.

Opintojakso on yhteinen kaikille Laurean koulutusaloille. Ei edeltävää osaamista.

Jatkotaso 1 (3 op)
Perusrakenteiden ja keskeisen sanaston hallinta laajenee ja opiskelija tutustuu työelämän viestintätilanteisiin. Hän osaa kirjoittaa ymmärrettävää yleistekstiä tarvittaessa apuvälineitä käyttäen. Maan- ja kulttuurituntemus syvenee.

Edeltävä osaaminen: lukion lyhyt oppimäärä tai perusteiden opintojakso.

Jatkotaso 2 (3 op)
Opiskelija selviytyy ammattialansa yleisimmistä viestintätilanteista, ymmärtää kirjoitetun yleiskielen ja alan tekstin keskeisen sisällön ja kirjoittaa yleistekstiä apuvälineitä käyttäen. Lisäksi hän hallitsee keskeisen kieliopin ja tuntee tavoitekielen ammatillista sanastoa.

Edeltävä osaaminen: Jatkotaso 1 tai muualla hankitut vastaavat tiedot.

Jatkotaso 3 (3 op)
Opiskelija perehtyy oman koulutusalansa ammattikieleen ja osaa käyttää sitä suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.

Edeltävä osaaminen: Jatkotaso 1 – 2 tai muualla hankitut vastaavat tiedot.




 
8.4 Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon kielten tarjonta
 
 
Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan valinnaisiin kieliin voivat osallistua myös muiden alojen opiskelijat. Muiden alojen pakollisten ja matkailu-, ravitsemis- ja talousalan valinnaisten kielten tarjonta on tässä oppaassa alan tarjonnan sisällä.

Pakolliset opinnot
Kaikki tradenomiopiskelijat opiskelevat 9 op ruotsia (6 op pakollisia, 3 op valinnaisia) ja 9 op englantia (6 op pakollisia, 3 op valinnaisia), eli minimiopintoviikkomäärä tradenomin tutkinnossa on yhteensä 18 op ruotsia ja englantia. Lisäksi tradenomin tutkintoon sisältyy vähintään 6 op substanssiainetta vieraalla kielellä.

Valinnaiset opinnot
Tradenomiopiskelija voi lisäksi valita tutkintoonsa sisältyväksi enintään 18 op muita kieliopintoja.



OPINTOKOKONAISUUS
YY/HY70 VALINNAISET KIELIOPINNOT

HY7000 Saksan kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
HY7001 Ranskan kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
HY7002 Venäjän kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
HY7003 Viron kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
HY7004 Italian kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
HY7005 Espanjan kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
YY7401 Japanin kielen ja kulttuurin perustaso 4,5 op
YY7010 Saksan kielen ja kulttuurin jatkotaso 1 3 op
YY7011 Ranskan kielen ja kulttuurin jatkotaso 1 3 op
YY7012 Venäjän kielen ja kulttuurin jatkotaso 1 3 op
YY7014 Italian kielen ja kulttuurin jatkotaso 1 3 op
YY7015 Espanjan kielen ja kulttuurin jatkotaso 1 3 op
YY7017 Japanin kielen ja kulttuurin jatkotaso 1 3 op
YY7020 Saksan kielen ja kulttuurin jatkotaso 2 3 op
YY7021 Ranskan kielen ja kulttuurin jatkotaso 2 3 op
YY7022 Venäjän kielen ja kulttuurin jatkotaso 2 3 op
YY7024 Italian kielen ja kulttuurin jatkotaso 2 3 op
YY7025 Espanjan kielen ja kulttuurin jatkotaso 2 3 op
YY7030 Saksan kielen ja kulttuurin jatkotaso 3 3 op
YY7031 Ranskan kielen ja kulttuurin jatkotaso 3 3 op
YY7032 Venäjän kielen ja kulttuurin jatkotaso 3 3 op
YY7034 Italian kielen ja kulttuurin jatkotaso 3 3 op
YY7035 Espanjan kielen ja kulttuurin jatkotaso 3 3 op
kts. myös Laurean vapaasti valittavat yhteiset opinnot


HY7040 Att förbereda sig för arbetspraktik 1,5 op

Mål
Att inhämta kunskaper om landet där man tänker göra sin arbetspraktik.

Innehåll
Allmän orientering om samhälle och kultur i ett nordiskt land.

Bedömning
Muntliga presentationer
Projektarbete

Tidpunkt
2 året eller senare

Annat
Kursen är avsedd för studerande som tänker göra sin arbetspraktik i Norden.
Kursen kan också avläggas som självstudier.

HY7041 Preparing for Work placement 1,5 cr

Objectives
The students will be prepared for a work placement in a target country. They will improve their skills to be able to find, successfully apply for and confidently manage in work placement, as well as develop an appropriate attitude towards working in a foreign environment.

Content
Preparing job-seeking material
How to find a placement
Preparing for the placement
Presenting the target company and the country
Presenting your home country and your studies

Assessment
Country presentation and classwork
Portfolio


Method
Individual and group assignments
Portfolio
Information sourcing

Period
1 – 2 years

HY7042 Vorbereitung für das Arbeitspraktikum 1,5 op

Ziel
Die vorhandenen Sprachkenntnisse zu aktivieren und die Sprachbereitschaft zu fördern. Der/die Studentin ist bereit, seine Sprachkenntnisse anzuwenden und kann sich in verschiedenen Situationen kommunikativ behaupten.

Inhalt
Sich vorstellen, Begrüssungen, Höflichkeitsformulierungen, Freizeit, Studium, über den Heimatort und Finnland berichten, Familienverhältnisse und Freundschaften, Besorgungen machen und Kundenbedienung in verschiedenen Situationen, über aktuelle Themen sprechen

HT7054 EDV-Deutsch 1,5 op

Ziel
Der Student/die Studentin versteht die Fachsprache im Bereich EDV.

Inhalt
Grundbegriffe der Bereiche Hard- und Software, Datennetze und Datenschutz
Bewertung
Schriftlicher Test

Semester
ab 4. Semester

HL7043 Español para los negocios – liike-elämän espanjaa 1,5 op

Tavoite
Opiskelija osaa ilmaista itseään suullisesti ja kirjallisesti työ- ja liike-elämän yleisimmissä viestintätilanteissa.

Sisältö
Opiskelija oppii mm. kirjoittamaan erilaisia liike-kirjeitä (työhakemuksen, tarjous-, tilaus-, saatekirjeitä jne.) sekä ATK-, talous- ja työelämän sanastoa. Opintojaksolla perehdytään espanjalaisen yhteiskunnan ja talouselämän erityispiirteisiin. Keskustellaan erilaisista talouselämään liittyvistä aiheista.

Suoritustapa
Lähiopetus

Edeltävä osaaminen
Jatkotaso 3 tai muualla hankitut vastaavat tiedot

Arviointi
Tuntiaktiivisuus, harjoitusten suorittaminen, suullinen tehtävä ja portfolio



 
8.5 Kielten itseopiskeluohjelmat verkossa
 
 
Laurean instituuteissa on käytössä kielten Promentor-itseopiskeluohjelmia. Ohjelmat on asennettu merkittyihin itseopiskelutyöasemiin. Lisätietoja saa kunkin instituutin kieltenopettajilta.

Yhteiskäytössä olevat ohjelmat

ENG Business or Pleasure 3
ENG Business or Pleasure 4
ENG Business or Pleasure 5
ENG Professional Writing
ENG English for Healthcare Professionals
RUO Nytta eller Nöje 4
SUO From Start to Finnish
SUO Finnish on Three Levels



Takaisin sisällysluetteloon